Crew charterschip Stevenaak AALTJE ENGELINA

Varen/zeilen met Sytze (en Greta) op de Aaltje EngelinaSytze en Greta Kooi Sytze en Greta Kooi

Onderweg zijn met gasten op de Aaltje Engelina is voor mij als de kers op de taart.
Het schip betekend veel voor mij en ik vind het fijn dit te delen met anderen. Ik hou van relaxt varen en ben geen fanatieke wedstrijdzeiler, het belangrijkste voor mij is dat we met elkaar een gezellige en ontspannen periode op de Aaltje Engelina beleven.

Op de motor kan ik in principe het schip alleen varen , zeilend heb ik de hulp van mijn gasten nodig om het schip onder zeil te brengen en ook weer af te tuigen na de zeiltocht. Tijdens het zeilen is het schip van zoveel hulpmiddelen (elektrische schoot en zwaardlieren) voorzien dat ik het schip bijna alleen kan bedienen. Hierdoor kan iedereen optimaal genieten van het zeilen zonder er actief aan deel te hoeven nemen.

Op de Aaltje Engelina ben ik het enigste bemanningslid, als deze zonder half pension word gehuurd. Dit betekend dat als we het schip willen zeilen ik aangewezen ben op de kundigheid van mijn gasten c.q. bemanning. Als je vaker met elkaar zeilt wordt je op een gegeven moment een team. Je kan dan in diverse weersomstandigheden met elkaar zeilen omdat je weet wat je aan elkaar hebt.
Als ik voor de eerste keer met gasten c.q. bemanning ga zeilen moeten we eerst aftasten wat we met elkaar kunnen doen. Het mooiste is dat natuurlijk met mooi weer en weinig wind. Van daaruit bouw je dan een ervaring met elkaar op en geeft elkaar vertrouwen in het reilen en zeilen aan boord.
Het komt ook voor dat we de eerste dag direct al met een stevige bries te maken hebben waarbij ik ,afhankelijk van de koers die we willen varen, moet inschatten of we veilig kunnen gaan zeilen als onervaren team. Ik ben een voorzichtige schipper en zoek de grenzen niet op. Ik vind het belangrijk dat ik mij comfortabel voel tijdens het varen en straal dat dan ook uit. In een situatie met veel wind kies ik vaak om niet te gaan zeilen of tijdens bezeilde koersen alleen de fok te gebruiken om zo motorrend en zeilend naar onze bestemming te varen voor die dag. Voor mij is dat absoluut geen probleem. Het belangrijkste voor mij is dat we een veilige en relaxte vaardag met elkaar hebben. Het is tenslotte vakantie.

Ik vaar graag het rondje Waddenzee vanuit Leeuwarden over Harlingen, Vlieland ,Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog over Dokkum weer terug naar Leeuwarden. In mijn beleving is dit een rondje waar de gasten op de Aaltje Engelina het waddengebied met zijn prachtige natuur en het getijden spel van hoog en laagwater optimaal kunnen ervaren. Het droogvallen onder Ameland is dan het hoogtepunt. Het zeilen staat in deze tocht vaak op een laag pitje door de smalle geulen tussen de zandbanken. Het moet bezeild zijn en de stroom moet meewerken om op tijd het volgende eiland te kunnen verkennen. Het varen langs de zeehonden op de zandplaten en de prachtige vergezichten maken dat meer dan goed. Eenmaal weer in Leeuwarden aangekomen zijn de reacties altijd positief en kijken we terug op een bijzondere ervaring. Als degene, die in het begin van de tocht de meeste angst had voor het varen, het een ontspannende vakantie vond is voor mij de reis geslaagd.

Zoutkamp - Lauwersmeer Stevenaak AALTJE ENGELINA in Zoutkamp - Lauwersmeer

Het varen vanuit Leeuwarden door Friesland via Sneek en Stavoren naar het IJsselmeer en via Harlingen weer terug, vindt ik ook een mooie doel om te varen. Al naar gelang de lengte van de periode aan boord kunnen we mooie Hanze steden aan doen. De dag planning wordt dan niet beïnvloed door de getijden van het wad. We hebben bijna geen geulen die onze route bepaald waardoor er veel meer ruimte is om met een onervaren bemanning veilig te kunnen zeilen. Het zeilen staat wat mij betreft dan niet op een laag pitje. De groep kan hier met elkaar veel meer invloed hebben op onze dagbesteding. Ik richt mij dan ook graag op de wensen van de groep, het maakt mij ook niet of we avonds tot laat nog zeilend genieten op het water van een ondergaande zon.

De Aaltje Engelina kan ook gehuurd worden met catering. In het begin hebben we vol en half pension aangeboden. Bij vol pension was in onze beleving te weinig tijd voor de gasten om van de plaats te genieten waar we avonds lagen met het schip. We hebben besloten om alleen half pension aan te bieden waardoor er voor de gasten meer tijd is on te genieten van de plaatsen maar ook doordat ze even een privé moment kunnen hebben, dit geld zeker bij de individuelen reizen. De catering wordt dan verzorgd door mij en mijn vrouw Greta.
We doen dan morgens samen het ontbijt en tijdens het varen zorgt Greta naast de lunch dat het u aan niets ontbreekt. We vinden dit beide hartstikke leuk om te doen, het vergroot het contact met elkaar zodat het voor ons ook bijna op een vakantie lijkt. Wat het voor ons bijzonder maakt zijn de gesprekken die er avonds in de kuip over de daagse dingen met elkaar ontstaan.

We houden beide van het schip en de mogelijkheden die het voor ons geeft. Het is bijzonder dat we zoiets mogen bezitten. Voor mij heeft het een grote emotionele waarde omdat mijn ouders haar nog als vrachtschip hebben bevaren en ik er in mijn jeugd op mocht wonen met mijn ouders en zusje. Ik heb haar mogen verbouwen naar wat het nu is. Ik ben steeds op zoek naar wegen die de bediening van de tuigage zo eenvoudig mogelijk maken, waardoor het met minimaal twee mensen te bezeilen is. Langs deze weg proberen we de slogan “Een klassieker voor moderne tijden “ steeds meer tot zijn recht te laten komen.

We vinden het belangrijk dat we ons verhaal rond de Aaltje Engelina vertellen in deze persoonlijke benadering. We hopen hiermee bij te dragen aan de verwachtingen die u op voorhand heeft bij het boeken van een vaarvakantie op een traditioneel zeilschip. Voor ons is het even zo belangrijk dat we bieden wat onze gasten van ons verwachten. Als dit verhaal u aanspreekt nodigen wij u graag uit aan te monsteren op de Aaltje Engelina om met ons in zee te gaan.

Met vriendelijke groet

Sytze en Greta Kooi


Get in touch

Charterschip AALTJE ENGELINACrew Charterschip Stevenaak AALTJE ENGELINA. Wie vaart op het schip als bemanning? De vaste bemanning van het zeilschip is Sytze Kooi, schipper en eigenaar. Bij zeiltochten met catering (half pension) en bij de individuele reizen vaart Greta Kooi, echtgenote mee als matroos en voor de catering aan boord. De gasten mogen meewerken bij het zeilen en ook in de keuken. Bruinevloot Friesland Zeilcharter, Charterschip verhuur, Platbodem charter charterschepen in Friesland Platbodemverhuur.

© Stevenaak AALTJE ENGELINA 2016 - 2023
De Zwemmer 1 • 8939 CA Leeuwarden • Nederland