Van tekening op achterkant van sigarendoos naar luxueus zeiljacht

... meer dan 130 jaar geschiedenis ...


In 1963 worden mijn ouders eigenaar van de stevenaak en brengen haar als "Aaltje" in de vaart, vernoemd naar mijn moeder. Ze gebruiken haar als vrachtschip en vervoeren hoofdzakelijk zand, grind en bouwmaterialen. Eind zestigerjaren stoppen mijn ouders met hun bedrijf. De stevenaak Aaltje werd niet verkocht, waardoor mijn ouders haar hebben gehouden en als woonschip hebben ingericht.

Ik mocht mijn jeugd hierop beleven en koester warme herrinneringen aan deze periode. Mijn vader tekende meermaals op achterkanten van sigaren doosjes het oude zeilplan van de stevenaak. Liet mij vaak de sporen van vroeger op het oude kasko zien.

Dit maakte zoveel indruk op mij ,dat ik mij voornam, ooit, wanneer mijn ouders het schip wilden verkopen, haar over te nemen en terug te brengen onder zeil. Het duurde lang voordat mijn ouders van het schip gingen. Het moment in 2004 die ze daarvoor kozen was voor mij zeer ongunstig. Financieel zaten we midden in de vernieuwing van onze verhuurvloot " Yachtcharter Sneek", waardoor we ons de aankoop van de stevenaak "Aaltje" eigenlijk niet konden permiteren. Maar ja, waar een wil is, is een weg. Samen met mijn ouders vonden we een mogelijkheid dat we haar toch konden bemachtigen. Het betekende wel dat het een meerjaren project zou worden. Eerst sparen en zoeken naar goede en voordelige materialen en dan weer bouwen. Het vergde meer dan 10 jaren geduldig doorgaan, voor ons was het echt de moeite waard.

Van " Aaltje" naar "Aaltje Engelina"

Toen mijn vader de stevenaak in 1963 overnam werd ze naar mijn moeder vernoemd. Dit zelfde had ik eigenlijk ook voor, maar mijn vrouw ("Margaretha")wilde, in al haar bescheidenheid, niet zo op de voorgrond treden. Ik wilde echter toch iets met de naam doen, mijn moeder wilde graag dat haar naam verbonden bleef aan het schip.
In de oude meetbrief van mijn vader stond als eerst bekende naam "Engelina". Het veranderen van naam brengt vaak ongeluk,word gezegd. Ik dacht, als ik haar nu de eerste en de laatste naam geef brengt dat mischien wel geluk!

Na het inkorten van de stevenaak moest het schip opnieuw worden gemeten. Tijdens deze aktie bleek in het oude register de naam "Margaretha" als eerst bekende naam te staan!! Hoe raar kan het lopen. Na wat wikken en wegen hebben we toch besloten de steven aak "Aaltje Engelina" te noemen.

Zeilplan Zeilplan Stevenaak AALTJE ENGELINA
We verheugen ons erop, ook U aan boord van de Stevenaak AALTJE ENGELINA of op een van onze andere platbodems en schepen te mogen begroeten.


Get in touch

Charterschip AALTJE ENGELINAHoe alles begon - van tekening naar luxe zeiljacht. Charterschip Aaltje Engelina, stevenaak zeilschip huren voor 10 - 12 personen, Luxe stevenaak te huur - zeilvakantie in Friesland, Holland, zeilen op de friese binnenwateren, op het IJsselmeer en op de Waddenzeeland. Zeilschip voor zeiltochten, vergaderingen, als hotelschip en groepsaccomodatie in Friesland huren. Tevens geschikt voor familiefeesten, bruiloften, vergaderuimte, charter in Friesland. Boekingskantoor: Leeuwarden.

© Stevenaak AALTJE ENGELINA 2016 - 2024
De Zwemmer 1 • 8939 CA Leeuwarden • Nederland