Van vrachtschip tot luxe zeilschip ...

... meer dan 130 jaar geschiedenis ...

De stevenaak is een type zeilschip welke slechts gedurende een korte periode is gebouwd. Het was een van de eerste types ijzeren zeilschepen die werden gebouwd. Ze zijn alleen maar tussen 1872 en 1885 gebouwd. De zeilschepen waren vooral de Dorstense aak en het Dorstense schip. Deze schepen waren dè houten zeilende rijnaken van de periode 1840 tot 1890. Een gebruikelijke grootte was circa 32 meter met een laadvermogen van rond de 250 ton. Ook waren er enkele grotere, tot wel 500 ton. Zij werden vooral gebouwd in het plaatsje Dorsten in Duitsland. In Nederland ontwikkelde zich rond 1860 een variant van het Dorstense schip: de houten stevenaak. Deze zouden onder andere gebouwd zijn in Kinderdijk en Lekkerland. (Info: Geschiedenis van de stevenaak)
Tekening Stevenaak

Tekening Stevenaak (bron: Geheugen van Nederland)

Geschiedenis Stevenaak Aaltje Engelina...

De Aaltje Engelina is gebouwd in 1883 op scheepswerf "De Hoop" van C.van der Giessen te Stormpolder en had een lengte van 22.00 meter. In het begin werd er geen register bijgehouden waardoor het bouwjaar is bepaald uit horen en zeggen van voorgaande eigenaren.

1904 is het jaar waarop het schip voor het eerst in het scheepsregister voorkomt onder de naam "Margaretha". In 1907 vindt er een naamswijziging plaats naar "Engelina". In deze periode wordt het schip "geklonken" verlengd naar 26 meter. Het schip heeft nog vele namen gekend o.a. "De Amer", "Spera", en "Anrie".

In 1963 worden mijn ouders eigenaar van de stevenaak en noemen haar "Aaltje" vernoemd naar mijn moeder. Ze gebruikten haar als vrachtschip en vervoerden in het begin van alles en nog wat ,maar later hoofdzakelijk zand ,grind en bouwmaterialen. in 1964 wordt het schip verbouwd en werdt er een nieuwe stuurhut opgezet in Harlingen binnen de sluis aan de Noorderhaven bij smederij "Fopma".

Onderstaande foto's geven een indruk van de periode dat mijn ouders vracht voeren, op enkele fotos ziet u een klein jongetje en dat ben ik.

Als vrachtschip AALTJE in 1963 De AALTJE 1963 in Leeuwarden Zand laden in Hattum Het zand onder de luiken scheppen Hard werken Bijna onder de luiken De kleden liggen op het voorschip Mooie speelplaats voor mijn zusje Veilig spelen onderweg In Dokkum bij de losplaats De drie schepen van de Fam. Kooi Lossen via it skûtsje van mijn Pake Stuurhut plat voor de brug om te lossen Pake schildert de naam op het schip Onderhoud onder toezicht van mijn moeder Even badderen in het gangboord 1964 De nieuwe stuurhut word geplaatst in Harlingen De nieuwe stuurhut voor de roef Lossen in Leeuwarden Schipper Sipke Kooi wachtend op meer water op het wad 1968 Varend door Dokkum naar de vaste ligplaats om als woonschip te gaan dienen "Als ik groot ben word ik ook schipper"

De geschiedenis van de Stevenaak AALTJE ENGELINA

Vrachtschip

Gebouwd als vrachtschip

Gebouwd 1883 als vrachtschip voor de rivieren en binnenwateren. Vervoer van zand, aardappelen, turf, ... rond 1907 verlengd van 22 naar 26.00 meter om meer vracht te kunnen vervoeren.

Woonboot

Toen woonschip

Rond 1968 uit de vaart genomen om als woonschip te gaan dienen. Begin jaren 70 verbouwd en voorzien van een grote roef voor de stuurhut, en in het overige ruim met slaapverblijven.

Zeiljacht

Nu een luxe zeiljacht

In 2005 ingekort naar de originele lengte van 22 meter. In 2007 voorzien van een nieuwe opbouw, kuip en gerestaureerd paviljoen. In de jaren tussen 2007 en 2016 voorzien van nieuwe techniek, tuigage en betimmering.
Get in touch

Charterschip AALTJE ENGELINACharter Friesland verhuurd sinds bijna 20 jaren tevens platbodems en Lemsteraken met en zonder schipper hier kunt u een Tjalk huren, Skutsje huren,Klipper huren in Friesland. Rond en Platbodem te huur Sneek, Friesland, Lemsteraken, Zeeschouw en Grundel. Last Minute Rond- en Platbodem Jachten. Lemsteraken online boeken in Friesland. De platbodemvloot Zeilvaart Friesland, Lemsteraken, Zeeschouw en Grundel. Zeilen in Friesland met charterschepen. Bruinevloot Friesland Zeilcharter, Charterschip verhuur, Platbodem charter charterschepen in Friesland Platbodemverhuur.

© Stevenaak AALTJE ENGELINA 2016 - 2024
De Zwemmer 1 • 8939 CA Leeuwarden • Nederland