Zuiderzeetocht met de Aaltje Engelina, rondje IJsselmeer

Ga mee met Sytze & Greta, en beleef een heerlijke tijd aan boord van de Stevenaak Aaltje Engelina. Zeilen en cultuur snuiven met de Aaltje Engelina langs de havenstadjes van het IJsselmeer en het Markermeer ...

Iedere haven heeft  zijn eigen verhaal en wel iets bijzonders te bieden. U heeft na het zeilen volop de gelegenheid om de havenplaatsen te ontdekken en te genieten van de bijzondere sfeer.

(helaas i.v.m. Corona geen data 2021 op het moment)

Binnenhaven Enkhuizen

Geniet van het prachtige landschap en de dynamische havenplaatsen rond het IJssel en Markermeer.

Iedere haven heeft zijn eigen verhaal en wel iets bijzonders te bieden. U heeft na het zeilen volop de gelegenheid om de havenplaatsen te ontdekken en te genieten van de bijzondere sfeer.

Vrijdag

Op Vrijdag 23 augustus bent u vanaf 14.00u welkom aan boord. We varen in de loop van de middag van Leeuwarden, langs Grou en door het Princes Margrietkanaal , naar Sneek. Tijdens deze 3,5 uur durende tocht kunt in een ontspannen sfeer kennis maken met de overige opvarenden en genieten van het Friese landschap.
Sneek is een bruisende watersportstad. Maar Sneek is meer! Naast watersport en het Sneekermeer heeft Sneek nog veel meer te bieden. De stad is rijk bedeeld met monumenten en oude stadsgezichten, heeft diverse musea, een gezellig en gevarieerd winkelcentrum en is rijk aan terrassen, cafés en restaurants.

Zaterdag

Op zaterdag varen we via IJlst naar Heeg en zeilen we via Stavoren, afhankelijk van wind en weer, richting Enkhuizen. We komen daar in de late middag aan. De oude havens met zijn vele terrassen en gezellige eetgelegenheden worden de gehele dag opgevrolijkt door het klokkenspel van de Drommedaris. Ieder kwartier laat deze van zich horen wat een bijzonder sfeer met zich meebrengt.
De gunstige ligging van Enkhuizen aan de Zuiderzee maakte het in de 17e en 18e eeuw aantrekkelijke om er een "Kamer" van de VOC te vestigen. De Drommedaris, de verdedigingstoren aan de haven, en het centrum met de historische panden herinneren nog aan deze welvarende tijd.

Zuiderzeemuseum EnkhuizenZuiderzeemuseeum Enkhuizen

Zondag

Na het ontbijt bezoeken we het Zuiderzee Museum, Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen brengt de verhalen tot leven van mensen die vroeger rond de Zuiderzee woonden. Zie, hoor, voel, proef en ruik het dagelijkse leven. Wandel over de klinkerstraten van het buitenmuseum en stap terug in de tijd! Met meer dan honderdveertig historische gebouwen uit plaatsen rond de voormalige Zuiderzee.
In de middag varen we door de Krabbersgat-sluis het Markermeer op richting Hoorn. Hoorn moet je echt een keer zien. Het verleden van de machtige Verenigde Oost-Indische Compagnie, die in de 17e en 18e eeuw met zijn prachtige schepen handelsbetrekkingen onderhield met Aziatische landen, kom je nog overal tegen. Dat geeft de stad zijn bijzondere sfeer. De geschiedenis zie je niet alleen in het oude centrum, maar natuurlijk ook aan de haven. Het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. De zeilen worden gehesen, het dek gezwabberd en je ruikt nog bijna de specerijen die de VOC meenam van zijn reizen uit het Verre Oosten. Uiteraard kun je hier uitermate goed op een terrasje zitten; er is tenslotte genoeg te zien op en rond het water.

Maandag

We verlaten in de loop van de morgen de prachtige stad Hoorn , de scheepsjongens van Bontekoe op de kade muur zittend achter ons latend, richting Volendam voor een tussenstop in dit vissersdorp. De Dijk van Volendam met zijn vele snuffelwinkeltjes, restaurants en terrasjes, waar honderden toeristen dagelijks genieten van de authentieke sfeer en het uitzicht op de haven, willen we ons niet laten ontgaan.
In de loop van de middag is het weer trossen los op weg naar Monnickendam. Als we afmeren in de gemeente haven ruiken we direct de geur van gerookte paling, visroken was destijds de belangrijkste handelsvorm voor Monnickendam, zo waren er meer dan dertig rokerijen. Monnickendam ligt onder de rook van Amsterdam met de stads bus kunt u binnen een kwartier achter centraal station, midden in de bruisende stad , worden gebracht.
Als er nog tijd genoeg is kan dit bezoekje nog een mooie afsluiter van de dag zijn. Wanneer de volledige groep in overleg met elkaar meer tijd wil besteden aan het bezoeken van Amsterdam bestaat de mogelijkheid om de koers te wijzigen.

Dinsdag

In de loop van de morgen vertrekken we van Monnickendam richting Lelystad we gaan de Batavia werf bezoeken ! De Bataviawerf brengt het verleden tot leven en geniet grote internationale faam door de reconstructie van het VOC-schip de Batavia in de 80'er en 90'er jaren van de vorige eeuw. De Gouden Eeuw en de grote rol die de Nederlandse scheepvaart daarin heeft gespeeld, spreekt zo’n kleine 400 jaar later nog steeds tot de verbeelding. Door middel van reconstructie van schepen die van belang zijn geweest in onze vaderlandse geschiedenis en uitvoering van de bijbehorende ambachten, kun je dit stuk van onze Nederlandse geschiedenis zelf ervaren, voelen, ruiken en beleven in Lelystad.

Batavia werf Lelystad Bataviawerf Lelystad

In de loop van de middag zetten we dan koers naar Urk. Urk is een levendig en karakteristiek vissersdorp. Een voormalig eiland. Een pittoresk dorp waar nog steeds het eiland gevoel kan worden beleefd. Verrassende doorkijkjes, knusse pleintjes , karakteristieke geveltekens en vele sierlijke decoraties met ankers en scheepjes. Op de traditionele groen-witte hekjes hingen vroeger de netten te drogen ,over de smalle klinkerstraatjes wapperde het wasgoed. De dorpskern van Urk is zonder planmatige opzet gebouwd. Ontdek Urk in deze wirwar van straatjes.

Woensdag

We verlaten Urk wanneer het ons uitkomt en zetten koers naar Lemmer. We maken er een mooie zeildag van mogelijk de laatste kans in deze tocht ,want morgen varen we door Friesland terug naar Leeuwarden. Als het niet bezeilt is kan er niet gezeild worden.
In Lemmer is veel te doen. Dit oude vissersdorp verdient met recht de naam Poort van Friesland. Daardoor is het een sfeervol, maritiem centrum. Midden in het dorp meren veel watersporters af. Het is dan ook leuk te struinen langs de originele winkeltjes, vaak gevestigd in historische panden. Populair zijn de gezellige terrassen langs de kades. Mensen zitten er graag, omdat de boten voor hun neus langs komen.

Donderdag

We bevaren vandaag het Friesche meren gebied, tussen Lemmer en Leeuwarden ligt een aaneenschakeling van meerdere grote en kleinere meren. Als de wind ons goed gezind is kunnen we nog lekker zeilen door de kanalen genietend van de geluiden die de natuur ons te bieden heeft. Maar ook varend op de motor passeren wij veel bruggen, dorpjes, oude boerderijen en kunnen we genieten van vergezichten, kortom op deze laatste dag is er nog veel te zien en te beleven we maken nog een tussenstop in Grou.
Grou ligt midden in het waterrijke hart van Friesland (Fryslân) en is de poort naar Nationaal Alde Feanen. Het centrum van Grou is erg gezellig, de fraaie winkeltjes nodigen uit tot winkelen. Op zomeravonden zitten de terrassen aan de waterkant en in het centrum gezellig vol. Via de staande mast route varen we door o.a. Wergea, en langs de "froskepolle" ,het natuureiland, van Leeuwarden terug naar onze haven …

Vrijdag

Vandaag nemen we afscheid van elkaar en blikken we even terug op een bijzondere, veelzijdige en sportieve tocht. Mogelijk is uw vriendenkring zelfs een beetje groter geworden tijdens deze vakantie.

Voor de inwendige mens wordt ook gezorgd: Greta en Sytze verzorgen het ontbijt en lunch en tussendoortjes op basis van half pensioen. In de havens die we aandoen vindt u een scala van restaurants en eetgelegenheden , waar u samen met uw partner of reisgezel lekker kunt nagenieten van uw belevingen van de dag.
Tijdens het zeilen mag u meehelpen om de zeilen te hijsen, touwen beleggen, aan het roer te staan. Of u kunt lekker luieren aan dek of in de ruime salon, een boekje lezen, spelletjes doen. Tijdens deze tocht is er volop gelegenheid om contact te maken met uw medereizigers.

Over de bemanning

Sytze en Greta hebben veel ervaring opgedaan in de watersport. Sytze was 12 jaar schipper/eigenaar van het zeilend charterschip "Zeemeeuw" en was 13 jaar samen met zijn vrouw Greta eigenaar van Yachtcharter Sneek, een verhuur bedrijf met bijna 30 motorjachten in haar vloot. Daarnaast werd ook een platbodem verhuur bedrijf onder de naam Charter Friesland geëxploiteerd met een vloot van bijna 20 zeilende platbodem jachten.
De AALTJE ENGELINA is het project, waar Sytze al meer dan 10 jaar mee bezig is geweest en vanaf seizoen 2016 mag hij als gastheer /schipper, samen met Greta, zijn passie weer delen met zijn gasten op dit mooie zeilschip.

Zuiderzeetocht

• Vaargebied Friese kanalen en meren , ijsselmeer en Markermeer.
• Afvaarthaven Leeuwarden
• Zeilschip "AALTJE ENGELINA"
• Inschepen: Vrijdag 23 Augustus bent u vanaf 14.00 uur hartelijk welkom aan boord
• Ontschepen: Vrijdag 30 Augustus om 09.00 uur eindigt je zeilreis.
• Activiteiten: zeilen, sturen, navigeren en omgeving verkennen.
• Doelgroep: alle leeftijden
• Minimale deelname 4, maximale deelname 12 personen

Eten en drinken

De maaltijden worden voor u verzorgd op basis van halfpension (ontbijt, lunch). Wij vragen aan de gasten, een handje mee te helpen met klusjes als tafeldekken, afruimen en afwassen.
• Ontbijt
Het ontbijt bestaat uit verschillende broodsoorten met vleeswaren, kaas en zoet beleg, koffie, thee en melk.
• Lunch
De lunch is gelijk aan het ontbijt aangevuld met iets extra zoals soep of salade. Aan boord is fruit aanwezig. Tussendoor wordt regelmatig voor iets lekkers gezorgd, zoals koekjes of borrelhapjes.
• Avondeten
’s Avonds kunt u in de haven kiezen uit diverse restaurants in de plaatsen, die we op deze reis aan doen.
• Drinken
Dranken zijn aan boord te koop; het is echter ook toegestaan deze zelf mee te brengen. Aan boord zijn altijd wijn, bier en diverse frisdranken voorradig.

Inclusief:

• Accommodatie aan boord.
• Diensten van de bemanning bestaande uit 2 personen.
• Toeslagen havengelden, toeristenbelasting, brandstofkosten.
• Halfpension: ontbijt en lunch.
• Drinken koffie, thee en water zijn gratis beschikbaar.
• Beddengoed, bedden zijn opgemaakt
• Entree kosten museum bezoek (Zuiderzeemuseum Enkhuizen, Bataviawerf Lelystad
• Handdoeken zijn aan boord beschikbaar

Exclusief:

• Activiteiten en excursies aan land
• Verzekeringen reisverzekering, annuleringsverzekering, vaardekking
• Warme maaltijden
• Drinken met uitzondering van bovenstaande worden in rekening gebracht

Ligplaats Leeuwarden en route naar het schip:

Op de website vind u onder Contact, de exacte locatie waar het schip in Leeuwarden ligt. Het schip ligt afgemeerd in de haven van Watersport Twee Provinciën aan de Zwemmer 1, 8939 CA Leeuwarden, in de wijk Zuiderburen bij Hempens Teerns. Het schip is herkenbaar aan de witte romp, witte opbouw en licht groene dekken en heeft 1 mast.

Aanreis, parkeren auto:

U kunt met de auto of bus bij het schip komen. Na het uitladen is er de mogelijkheid om uw auto op het haven terrein van Watersport Twee Provinciën gratis te parkeren.

Prijzen en Boeken

Prijzen per hut of bed in gedeelde hut

  • 1 Hut prive gebruikt door 1 persoon
    Prijs: 950,00 Euro

  • 2 persoonshut met een twee persoonsbed of 2 x 1persoons bed
    Prijs: 1.375,00 Euro

  • Bed of gedeelde hut
    Prijs: 680,00 Euro
Zuiderzeemuseum EnkhuizenZuiderzeemuseum Enkhuizen

Eten en Drinken

De kosten van halfpension (ontbijt en lunch) is bij de prijs inbegrepen. Aan boord zijn dranken aanwezig die u aan het einde van de reis met de schipper afrekent. U kunt ook zelf dranken mee aan boord nemen.

Boeken:

Boeken kunt u door het aanmeld formulier in te vullen of te bellen met +31-58-3010506

Betalings- en annuleringsvoorwaarden

Bij eventuele ziekte of verhindering uwerzijds, blijft de reissom of een gedeelte van de reissom verschuldigd.

Annuleringsvoorwaarden:

tot 2 maand voor datum 50%, 2 tot 1 maand 75%, 1 maand tot 1 dag voor aanvang 90%. Voor dit risico kunt u een annuleringsverzekering afsluiten. Mochten wij om reden van verhindering of bij onvoldoende deelname overgaan tot het af lasten van de vaartocht, dan zal het reeds betaalde bedrag aan u teruggestort worden.
De HISWA algemene voorwaarden Varen met Schipper zijn van toepassing op deze reis.

Wij zijn lid van de HISWA

(De voorwaarden kunt u hier downloaden) HISWA voorwaarden
Get in touch

Charterschip AALTJE ENGELINAZuiderzeetocht, ga een week meezeilen op het IJsselmeer. Individuele zeilreizen, thematochten, single reizen - zeilvakantie in Friesland, Holland, zeilen op de friese binnenwateren, op het IJsselmeer en op de Waddenzeeland. Week meezeilen langs de kusten van het IJsselmeer, bezoek aan Enkhuizen, Hoorn, Lelystad, individuele zeiltochten boeken in Friesland, enkel kamer, tweepersoonshut, ook stapelbedden mogelijk aan boord. Maximaal 12 deelnemers op de reis. Ga mee met Sytze & Greta, en beleef een heerlijke tijd aan boord van de Stevenaak Aaltje Engelina. Zeilen en cultuur snuiven met de Aaltje Engelina langs de havenstadjes van het IJsselmeer en het Markermeer ... Iedere haven heeft  zijn eigen verhaal en wel iets bijzonders te bieden. U heeft na het zeilen volop de gelegenheid om de havenplaatsen te ontdekken en te genieten van de bijzondere sfeer.

© Stevenaak AALTJE ENGELINA 2016 - 2023
De Zwemmer 1 • 8939 CA Leeuwarden • Nederland